Sigmoideokopi

 

Sigmoideoskopi er en kikkertundersøgelse af slimhinden i den nederste del af tyktarmen. Undersøgelsen bliver udført ved hjælp af en fleksibel kikkert med et kamera i enden (sigmoideoskop), som bliver ført ind gennem endetarmen. Det er vigtigt, at du er udrenset, fastende og tørstende til undersøgelsen.

Læs vejledningen grundigt, inden du går i gang med forberedelserne til undersøgelsen.

Formål med undersøgelsen

Ved sigmoideoskopien undersøger lægen tyktarmens slimhinder og de overfladiske blodkar i tarmen.

Vi har samtidig mulighed for at opdage hæmorider, polypper, udposninger og svulster. Hvis det er relevant, kan vi tage vævsprøver af slimhinden og fjerne polypper.

Sigmoideoskopien kan også anvendes til kontrol og behandling af forskellige lidelser i tarmen.

Medicin

Hvis du er i behandling med Pradaxa, Xarelto, Eliquis eller Lixiana, skal du ikke at tage medicinen om morgenen på selve undersøgelsesdagen.

Hvis du er i behandling med Clopidogrel (Plavix, Grepid, Cloriocard), Efient eller Brilique, skal du ikke holde pause med medicinen op til undersøgelsen.

Hvis du er i behandling med Marevan eller Marcoumar, skal du inden undersøgelsen have kontrolleret at INR er i niveau (hos din egen læge).

Hvis der i forbindelse med undersøgelsen bliver fundet polypper, kan det blive nødvendigt med en ny undersøgelse, hvor du forinden holder længere pause med den blodfortyndende medicin, alt afhængig af hvilken type blodfortyndende medicin du får, samt hvorfor du får den.

Hvis du får tabletter mod sukkersyge, skal du ikke tage din tablet om morgenen på undersøgelsesdagen, men først ved næste måltid (det vil sige efter undersøgelsen).

Hvis du har insulinbehandlet sukkersyge, skal du rådføre dig med din egen læge.

Tager du jerntabletter, skal du holde pause 7 dage før kikkertundersøgelsen.

Al anden medicin kan indtages, dog skal det indtages mere end 2 time før eller 1 time efter indtagelse af udrensningsmidlet.

Før undersøgelsen

For at undersøgelsen kan gennemføres, er det nødvendigt, at din tarm er ren, og derfor skal du udrense tarmen.

Der vil blive lagt en recept på receptserveren på medicin til udrensning, således at du kan afhente medicinen på et apotk efter eget valg. Medicin bliver udleveret vederlagsfrit ved fremvisning af dit sygesikringskort. Medicin består af 4 tabeletter toilax og et 5 ml. klysma.

7 dage før undersøgelsen

Skal du holde pause med jerntabletter, da de farver tarmen sort, og det kan gøre det vanskeligt at se eventuelle forandringer i tarmen.

Dagen før undersøgelsen

Kl. 12 og kl. 22, skal du tage 2 tabletter Toilax. Tabletterne skal synkes hele og ikke indtages med mælkeprodukter. De vil begynde at virke inden for 6-12 timer, hvilket kan resultere i hyppige afføringer. Det er vigtigt at drikke ca. 2-3 liter væske (vand, saft, juice, sodavand, te, kaffe) i løbet af denne dag for at hjælpe med at tømme tarmen.

Undersøgelsesdagen

Seks timer inden undersøgelsen skal stoppe med at spise. Det betyder, at du skal faste. Du må fortsat drikke klare væsker som fx vand, sodavand, kaffe/the uden mælk og juice uden frugtkød indtil 2 timer før undersøgelsen starter.

To timer inden undersøgelsen skal du tage klysmaet. Vrid enden af tubespidsen, læg dig på venstre side,  før hele tubespidsen ind i endetarmen, klem tubens indhold helt ud og træk tuben ud, mens den stadig holdes sammenklemt, således at tubenes indhold ikke suges med ud i tuben. Virkningen indtræder inden for 5-20 minutter.

Undersøgelsen

Til undersøgelsen ligger du på venstre side, evt. senere på ryggen. Endetarmsåbningen bliver smurt med lokalbedøvende creme og lægen føler med en finger indenfor, inden kikkerten føres ind. For at kunne se slimhinden er det nødvendigt at puste lidt luft ind i tarmen. Det kan give forbigående mavekneb/smerter, kvalme eller oppustethed. Undersøgelsen varer mellem 10-20 minutter.

Ubehag og komplikationer

I det første døgn efter undersøgelsen kan du opleve at have luft i maven og mavekneb. Hvis der er taget vævsprøver, kan det medføre lidt blodspor i afføringen i det følgende døgn.

I meget sjældne tilfælde kan undersøgelsen kompliceres med hul på tarmen (0,5 %).

Du skal være opmærksom på følgende:

  • Svære mavesmerter
  • Kulderystelser
  • Feber over 38 grader
  • Almen utilpashed og kvalme

Kontakt i akutte situationer inden for 24 timer efter undersøgelsen

Hvis du får mistanke om alvorlige bivirkninger eller komplikationer, skal du  skal du kontakte din egen læge eller Akuttelefonen 1813

Hvis du har spørgsmål, er du velkommen til at kontakte klinikken via patientportalen eller på telefon - 81 73 08 98  tirsdag 19:30-20:30.